17 BMW мотоциклета ще бъдат използвани за спешна медицинска помощ

17 BMW мотоциклета, закупени от официалния вносител за страната „Камор Ауто”, ще бъдат използвани в първия публично-частен проект за оказване на спешна медицинска помощ. Проектът се реализира от Военномедицинската академия съвместно с фирма „Ена”, като ВМА осигурява медицинската помощ, а компанията – транспорта, логистиката и комуникациите.
Проектът стартира първо в столицата с BMW мотоциклети, които ще покриват Спешната помощ на целия град по специализирана схема. Повикванията ще се приемат от комуникационен център на телефон 1111, от който ще се ръководят екипите. За първи път в България за спешна медицинска помощ ще бъдат използвани мотоциклети, което ще позволи по-бързо и лесно придвижване на екипите в натоварения трафик дори при лоши инфраструктурни условия. BMW мотоциклетите ще се управляват от водачи и ще пристигат на мястото на произшествието с лекар реаниматор до 7 минути, какъвто е нормативът за спешна помощ в ЕС. „Ние сме изключително горди, че именно BMW мотоциклети ще бъдат използвани в този толкова значим за цялото общество проект», заяви по време на официалното им връчване Шай Рацаби, генерален директор на „Камор Ауто”. Компанията подкрепи проекта, осигурявайки цялостно сервизно обслужване на 15 броя BMW F 650 GS и 2 броя BMW F 800 ST, с които ще се придвижват медицинските екипи.
BMW Motorrad създава BMW F 650 GS като едно произведение на изкуството сред едноцилиндровите машини, което разполага с 50 к.с. Изключително здравата рамка на мотоциклета не само изглежда превъзходно, но и осигурява достатъчно пространство за разнообразните екстри, които BMW F 650 GS предлага. Двигателят на мотоциклета е с водно охлаждане и с четири клапана във всеки цилиндър. Максималната му мощност е 50 к.с. при 6500 об/мин, а максималният въртящ момент е 60 Нм при 4800 об/мин. BMW F 650 GS е оборудван с горивна система с изцяло електронно контролиран инжекцион. Максималната скорост на мотоциклета е 170 км/ч, а разходът на гориво при скорост от 90 км/ч е 3,2 л на 100 км. BMW F 650 GS разполага с 6-степенна механична скоростна кутия и се предлага с предни и задни хидравлични еднодискови спирачки. Антиблокираща спирачна система ABS е добавена към мотоциклета като допълнителна опция, осигуряваща надеждност и сигурност във всеки един случай на спешна медицинска помощ на пътя.
Другият модел BMW мотоциклет, с който ще бъдат транспортирани екипите на ВМА, е F 800 ST – комбинация от стабилност и комфорт със забележителен спортен характер. Този мотоциклет притежава изключителна функционалност и ненадмината защита при резки метеорологични промени като поява на вятър. Двигателят е двуцилиндров четиритактов с водно охлаждане и четири клапана в цилиндър. Максималната мощност е 62,5 кВт, или 85 к.с., при 8000 об/мин, а максималната скорост надвишава 200 км/ч. Разходът на гориво при постоянна скорост от 90 км/ч е 3,4 л на 100 км. BMW F 800 ST разполага с 6-степенна механична скоростна кутия. Спирачната система на BMW F 800 ST е изключително надеждна – отпред разполага с двойни дискови спирачки с диаметър от 320 мм, а отзад с еднодискови с диаметър 265 мм. Антиблокиращата спирачна система ABS е вградена като допълнителна опция при BMW F 800 ST.


Източник: speed-press.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар