Golf отново е №1 в Европа през април

Volkswagen Golf отново е най-продаваният лек автомобил в Европа през април, сочат данните за автомобилния пазар на водещата в областта агенция JATO Dynamics. Golf изпусна лидерството си на пазара само през март, когато най-продаван модел беше Ford Fiesta, но през април отново се завърна на челна позиция. Втори по продажби сред моделите е Fiesta, който отбелязва забележителен ръст в търсенето – с 26,9% повече от април 2008 г. и с 19,7% повече за четирите месеца от началото на годината.
Данните показват как клиентите се преориентират към по-малки и икономични автомобили. Само една от 10-те най-продавани коли на Стария континент е голям автомобил – Volkswagen Passat, а всички останали са от сегментите B и С. Ръст в продажбите има при Ford Fiesta, VW Polo, чийто нов модел излезе скоро на пазара (-0,7% за април и +0,7% от началото на годината), и Fiat Panda (+22,3% и +17,6% съответно).
Най-продаваната марка пък продължава да е Volkswagen. Немският производител има спад от 10% за месеца и 7,7% за четирите месеца, но остава начело сред производителите. VW е следван от Ford, а на трета позиция през април излиза Renault, въпреки че от началото на годината френската марка има по-малко продажби и от Opel, и от Fiat.
В статистиката на JATO Dynamics по държави личи как мерките на правителствата в някои от страните подпомагат продажбите на коли. Във Великобритания и Испания веднага след приемането на съответните мерки продажбите започват, макар и все още слабо, да се стабилизират.



Източник:www.speed-press.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар