Citroen тества хибриден WRC автомобил

Регламентът на Световния рали шампионат (WRC) е много стриктен. До днес все още е невъзможно да се участва с хибриден автомобил. Но понеже нищо не е окончателно (предимно за състезанията), инженерите на световния шампион Citroen са разработили хибриден вариант на своя C4 WRC. Този уикенд бяха проведени тестове на състезателния хибрид на рали трасето в Португалия, където конвенционалният C4 WRC със Себастиен Льоб спечели за пореден път.
Концептуалният хибрид се отличава със своя 125-киловатов електромотор. Той предава мощността си на задните колела. С голям пакет от литиевойонни батерии колата е по-тежка със 150 кг, което е изключително много за един състезателен автомобил.
Дани Сордо, пилот на Citroen, каза, че “поведението е малко по-различно от това на C4 WRC, с по-голямо тегло отзад”, но също добави, че “бууст контролът позволява да се спечели допълнителен въртящ момент при ускорение в избран момент. Ефектът е впечатляващ”.
Автомобилът е истински хибрид, способен да се движи само на бензин, само с електромотора или комбинирано. В последния случай електродвигателят добавя 300 Нм към максималния въртящ момент. В момента хибридът се подготвя за състезание, като се оптимизира предаването върху колелата и четливостта на инструментите. Остава въпросът дали един ден тази технология ще бъде вградена в сериен модел.


Източник:www.speed-press.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар