Шефът на Porsche напуска

Огромни промени настъпиха в Porsche след извънредното заседание на Борда на директорите, което започна вчера и продължи през цялата нощ. Изпълнителният директор на компанията Венделин Видекинг и заместникът му Холгер Хертер бяха освободени от постовете си, а на тяхно място бяха назначени съответно Михаел Махт и Томас Едиг. Бе решено Porsche да вдигне уставния си капитал на минимум 5 милиарда евро, а Катар бе одобрен за инвеститор в компанията.
Венделин Видекинг и Холгер Хертер са освободени от постовете си, като решението влиза в сила незабавно. И двамата са поканени да останат в помощ на Porsche като консултанти на компанията. Като компенсация за неизпълнение на договора, който има срок до 2012 година, Венделин Видекин ще получи 50 милиона евро. От своя страна Хертер ще бъде компенсиран с 12,5 милиона евро. Двамата освобождават и постовете си в бордовете на директорите във Volkswagen и Audi.
Венделин Видекинг става изпълнителен директор на Porsche през 1992 г., когато компанията е изправена пред банкрут, и я превръща в най-печелившия производител на автомобили в света. Той е най-скъпо платеният мениджър в Германия и дори е критикуван от някои медии и членове на правителството за огромната си заплата. Амбициозната политика на Видекинг доведе до решението Porsche да купи мажоритарния дял в многократно по-големия Volkswagen Group. Вследствие на това компанията задлъжня с около 10 милиарда евро, а след настъпването на финансовата криза и намаляването на приходите за Porsche стана трудно да обслужва кредите си.
През миналата година Porsche има оборот 7 милиарда евро, а VW – 114 милиарда евро, или 16 пъти повече. Продажбите на Porsche възлизат на 87 000 автомобила, а на VW – 6,27 милиона автомобила, или 70 пъти повече. През септември 2005 г. Porsche обаче купи 20% от Volkswagen, а днес производителят на супер спортни автомобили вече притежава 50,76% от много по-голямата автомобилна компания VW Group.
Новият шеф на Porsche Михаел Махт работи в компанията от 1990 г. Последно, преди да бъде назначен за изпълнителен директор, той е бил директор на производството и член на Борда на директорите. Заместникът му Томас Едиг пък е бил мениджър човешки ресурси и отговорен за връзките с профсъюзите и също член на Борда на директорите.
На извънредното заседание на Борда на директорите на Porsche също така бе взето решение за увеличаване на уставния капитал на компанията на минимум 5 милиарда евро. Това ще помогне да се сформира интегрирано производство с VW Group. Също така бе взето решение да се финализират преговорите с Катар за инвестиция в Porsche. Целта отново е да се получат капитали, с които да се сформира съвместно производство с Volkswagen.
В самостоятелно изявление Венделин Видекинг обяви, че ще дари за благотворителност половината от парите, получени като компенсация. Видекинг заедно с ръководителите на профсъюза на Porsche ще създадат фонд с капитал 25 милиона евро, които ще бъдат използвани, за да се гарантира, че всички фабрики на Porsche са социално ориентирани. Също така Видекинг ще дари 500 000 евро на организацията на журналистите в Хамбург. „Освен това ще инвестирам в проекти, които ще осигурят нови работни места в Германия. Аз си плащам данъците и почти половината от дохода ми отива в хазната”, допълни Видекинг по повод нападките от немските медии.
Същевременно стана ясно, че има извънредно заседание и на Борда на директорите на Volkswagen Group. На него се обсъжда възможността Volkswagen да купи Porsche.


Източник: speed-press.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар