Vision EfficientDynamics – визията за бъдещето на BMW

BMW ще представи прототипа Vision EfficientDynamics на автосалона във Франкфурт. Суперспортният автомобил с 2+2 места е спортен, атрактивен и същевременно изключително икономичен и с ниско ниво на вредни емисии.
Във Vision EfficientDynamics са комбинирани всички компоненти на EfficientDynamics с хибридна технология и възможност за зареждане от електрическата мрежа. Двигателят на прототипа е 3-цилиндров дизел, който се комбинира с два електромотора – по един за предния и задния мост. Така се осигурява и 4х4 задвижване. Общата мощност на системата е 356 конски сили, а максималният въртящ момент – 800 Нм. Благодарение на тези показатели лекият суперспортен автомобил може да се ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Същевременно средният разход на гориво е 3,76 л/100 км, което кореспондира на вредни емисии CO2 99 г/км.
BMW Vision EfficientDynamics има 98 литиево-йонни батерии, които се зареждат по време на движение от спирачките. Те могат да се зареждат чрез контакт и от електрическата мрежа, което дава възможност на Vision EfficientDynamics да изминава 50 км изцяло на електроенергия.
Суперспортният автомобил има летящи врати, които осигуряват много лесен достъп до купето. За изграждането му са използвани само модерни органични материали, а опитът от Формула 1 е позволил на BMW да осигури перфектна аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление едва Сх=0,22. Таванът и прозорците са направени от поликарбонатно стъкло, което автоматично се затъмнява при силна светлина.


Източник: speed-press.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар