Peugeot iOn – електрически автомобил на пазара през 2010 г.

Peugeot ще пусне на пазара електрическия автомобил iOn в края на 2010. Компанията е сред пионерите в производството на електромобили и най-големият производител на такива превозни средства с нулеви вредни емисии в света.
Peugeot iOn е базиран върху един от най-модерните съвременни електрически автомобили – Mitsubishi i-MiEV. PSA и Mitsubishi Motors сключиха нов договор за съвместно производство, според който i-MiEV ще се предлага в Европа под марките Peugeot и Citroen. Автомобилът е предназначен както за частни лица, така и за корпоративни клиенти (администрации, общини, големи предприятия).
Peugeot iOn, който ще дебютира на автосалона във Франкфурт, разполага с пакет литиево-йонни батерии и електромотор. Максималната мощност на автомобила е 64 к.с., а максималният въртящ момент 180 Нм, които позволяват на iOn да развива скорост до 130 км/ч. Батериите могат се презареждат напълно за 6 часа, а има и функция за бързо зареждане до 80% от капацитета им само за 30 минути. Peugeot iOn има 4 врати и 4 пътнически места. Дължината на автомобила е 3,48 м, а радиусът на завой едва 4,50 м, което прави автомобила изключително практичен за ползване в градски условия. С едно зареждане на батериите iOn може да изминава до 130 км.
iOn предлага и новаторски функции, осигурени от “локален модул за комуникация”. Този модул позволява не само повикване по спешност при инцидент (локализиране на автомобила и активиране на повикване до съответните служби за спешна помощ), но и изпращане на данни (състояние на акумулатора, пробег, пробег до техническия преглед), които позволяват да се оптимизира управлението на големи автопаркове и правят автомобила още по-практичен за корпоративни клиенти.



Източник: speed-press.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар