Nissan представи първия си електрически автомобил – Leaf

Nissan представи първия си електромобил, наречен Leaf. Моделът ще излезе на пазара в Япония и САЩ през 2010 година, а в Европа се очаква през 2012 г.
Nissan Leaf се задвижва от електродвигател с мощност 109 к.с.и максимален въртящ момент от 280 Нм. Автомобилът е снабден с регенерираща спирачна система. При пълно зареждане на батериите Leaf може да измине 100 км. Цената на електромобила ще бъде около 22 000 евро.
Nissan Leaf ще изполва изцяло нова платформа, предоставяща достатъчно място за акумулаторите. Акумулаторната система ще е разположена под пода на кабината и се състои от 48 индивидуални литиево-йонни модули. Теглото й е 200 кг и може да складира 24кВч енергия, достатъчна да подсигури максимална скорост от 140 км/ч. Ускорението от място до 100 км/ч е за 10 секунди. Презареждането на батерията на Nissan Leaf е за около 8 часа в европейската мрежа с напрежение 240 волта и 16 часа в мрежа с напрежение 110 волта (САЩ и Япония). В специална трифазна зарядна станция с мощност 400 волта зареждането (около 80%) е само за 15 минути.
Колата е с пет врати, има достатъчно място за пътниците на задните места, снабдена е с LED светлини, както и с IT система. Собствениците могат да ползват своите клетъчни телефони, за да включват климатика. Има и система, която позволява дистанционно да се контролират батериите и да им се задава време за зареждане.


Източник: speed-press.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар