Skoda Auto приключва полугодието на 2009 година с положителни резултати

Въпреки продължаващата глобална икономическа криза най-големият автомобилен производител на Чешката република, Skoda Auto, постигна положителни резултати пред първата половина на 2009 година. Оперативният резултат на компанията е 4,2 милиарда чешки крони, което обаче е по-малко от половината от постигнатото за същия период миналата година. Преизчислено в евро, Skoda Auto Group е допринесла със 135 милиона евро към оперативните резултати на „Фолксваген Груп” за първите шест месеца на 2009 година.

Компанията е доставила общо 329 641 автомобила на свои клиенти за периода януари–юни 2009, с 10,1% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това спадът на автомобилния пазар за същия период е 17,7%. Компанията постепенно забави спада в продажбите, който през първото тримесечие възлизаше на 17,5% (глобално спадът на пазара за същия период възлизаше на 20,7%). Един от ключовите фактори за това бяха схемите за скрап автомобили, въведени в редица европейски страни с цел да подкрепят автомобилната индустрия. Поради тази причина линията на Skoda Fabia се радва на голям интерес. За да отговори на настоящото пазарно търсене, както и за да намали складовата си наличност, Skoda значително редуцира обемите на продукцията си. Компанията произведе 247 064 автомобила общо във всичките си заводи за първите шест месеца на годината, 30,2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Като резултат от това продажбите на групата до вносители и дилъри намаляха до 262 356 (-25,8%).

Текущата ситуация оказва влияние и на финансовите индикатори на чешката компания – приходите са спаднали с 19,7% до 89,7 милиарда чешки крони спрямо миналата година, а печалбата е намаляла с 66%, или с 3,2 милиарда чешки крони.


Източник: speed-press.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар