Aston Martin през очите на млад дизайнер

23-годишният дизайнер Джеймс Трим, който завърши тази година университета в Ковънтри, представи своята идея за нова спортна и екологична кола. Прототипът на Джеймс се казва Aston Martin Volare. Той представлява двуместен автомобил, задвижван от централно монтиран агрегат с мощни горивни клетки, който работи заедно със задно разположен пакет от батерии. Енергията достига до предните колела благодарение на коаксиален електрически мотор. Горивото се съхранява в два водородни резервоара над задната ос. Според Джеймс въпросната конфигурация осигурява оптимално разпределение на масата във Volare. Той също така подчертава, че въпреки използването на алтернативни горива колата ще запази „фантастичния звук и феноменално представяне”, характерни за марката.
Очевидно е, че дизайнът на колата е вдъхновен от Aston Martin DBS, докато високите предни калници напомнят за Chevrolet Corvette, а огромната предна решетка е заимствана от класическия V8 Vantage.


Източник: speed-press.com


Първа официална снимка на Hyundai ix35

Hyundai разпространи първата официална снимка на новия модел ix35. Компактният SUV, който до края на годината ще замени на пазара популярния Tucson, има изключително атрактивен и модерен дизайн. Този дизайнерски стил ще бъде пренесен и в останалите модели от гамата на корейската марка. Нов открояващ се елемент за Hyundai ще бъде шестоъгълната радиаторна решетка.

Атрактивният дизайн на ix35 е изцяло подчинен на аеродинамиката и благодарение на това автомобилът има много по-малък коефициент на въздушно съпротивление. Комбинирано с новите модерни и икономични двигатели на Hyundai, това ще направи компактния SUV много по-икономичен от конкурентите му. Според Hyundai ix35 ще има разходи при движение като обикновен хечбек от сегмент С.


Източник: speed-press.com


SUV модел на Spyker във Франкфурт

Холандският производител на ексклузивни спортни автомобили Spyker ще представи първия си SUV модел във Франкфурт.
В интернет бяха публикувани първите шпионски снимки от завода на фирмата. Според непотвърдена информация новият автомобил няма да се казва D12 Peking-to-Paris, както се считаше досега, а D8 Peking-to-Paris.
Смяната на цифрата в името е свързана със смяна на двигателя. Вместо W12 с обем 6,0 литра и мощност 500 к.с. на Volkswagen, SUV моделът ще използва двигател с 8 цилиндъра от General Motors. Според предварителна информация това ще бъде агрегатът от Cadillac CTS-V с обем 6,2 литра, механичен компресор Eaton и мощност 556 к.с.
По-рано, когато все още се говореше за D12 Peking-to-Paris, от Spyker бяха обявили, че колата ще ускорява с двигателя от VW за 5 секунди и ще има максимална скорост от 300 км/час. Какви ще бъдат промените в динамиката на автомобила с новия двигател, засега не е известно.
Автомобилът ще предлага регулируемо окачване и спирачна система от AP Racing с 400 мм дискове, изработени от карбон и керамика. От Spyker имат намерение да предлагат този модел най-вече на пазарите в Източна Европа, Близкия изток и Китай. Прогнозната цена на SUV модела e 235 000 евро.

Източник: speed-press.com


Porsche започна работа по нов модел Boxster

Porsche разработва нов модел Porsche Boxster. 10 месеца след появата на модернизираната версия на Boxster, преминала през фейслифт, в интернет се появиха шпионски снимки на новия вариант на Boxster. Колата е тествана на пистата “Нюрбургринг”. Засега бъдещият Boxster е с платнен покрив, с нови задни LED светлини и леко удължена предна част. Очаква се в процеса на работа Porsche да изненада феновете си със доста сериозни промени в техническата част. Автомобилът ще бъде по-лек и ще се задвижва от нови модернизирани двигатели.

Източник: speed-press.com


От Wiesmann ще завършват автомобил на живо на изложението във Франкфурт

Луксозният производител на спортни автомобили Wiesmann ще изненада посетителите на автосалона във Франкфурт по интересен начин. Заедно с обявяването на световната премиера на MF5 Rodster, двама инженери ще довършат работата по модела GT MF4, който произвежда мощност от 367 к.с.
“Само по този начин ще имаме възможността да покажем нашите умения и ефикасност на посетителите на изложението, клиентите и медиите. Също както в Дуелмен, където се намира фирмата на Wiesmann, всеки ще може да надникне в работата ни и тук, във Франкфурт”, каза бизнес мениджърът Фридхелм Уаизман


Източник: speed-press.com


Opel ще представи новата Astra и електромобила Ampera във Франкфурт

Opel ще представи за пръв път новото поколение Astra във Франкфурт. Моделът ще се предлага с нова серия от 8 екологично чисти агрегата с мощност в диапазона между 95 к.с. и 180 к.с. Гамата от задвижващи агрегати с механични предавателни кутии на новата Astra снижава разхода на гориво и емисиите на CO2 с повече от 12 процента. Средният разход на гориво на четирите дизелови двигателя с мощност между 95 к.с. и 160 к.с. възлиза на едва 4,6 л/100 км, докато средният разход на гамата от бензинови двигатели е 6,1 л/100 км. Opel ще замени 1,8-литровия агрегат с нов бензинов 1,4 Turbo с мощност 140 к.с., който изразходва почти 18% по-малко гориво.
Цялата гамата от задвижващи агрегати покрива екологичната норма Euro 5.
На автомобилното изложение компанията ще представи и Opel Ampera - европейската версия на Chevrolet Colt, която дебютира на автосалона в Женева през март, отличаваща се със новаторска технология за електрозадвижване, известна като Voltec. Тя работи по начин, различен от този на останалите модерни технологии за задвижване. Tака нареченият E-REV (Еxtended-Range Еlectric Vehicle) електромобил с удължен пробег използва електричество в качеството на главен енергиен източник и бензиново гориво като вторичен източник за генериране на електроенергия.

Източник: speed-press.com


Атрактивна версия с 3 врати на VW Polo

Volkswagen ще представи новата триврата версия на модела Polo на автосалона във Франкфурт. Автомобилът е абсолютно идентичен като външни габарити с петвратия модел – 3970 мм дължина, 1682 мм широчина и 1485 мм височина. Той има по-дълги врати и нова странична линия, осигуряващи му по-атрактивен и спортен дизайн.
Новото Polo с 3 врати ще се предлага с 6 различни двигателя с мощност от 60 до 105 конски сили. Сред тях е и версията Blue Motion на модела TDI с мощност 75 к.с. Този автомобил има среден разход на гориво едва 3,3 л/100 км и отделя 87 г/км CO2, което го прави най-икономичния модел в класа.
Стартовата цена на новото триврато Polo в Германия ще е 12 150 евро, като дори и базовият модел разполага с електронна стабилизираща програма ESP.


Източник: speed-press.com



Календарът на GP2 Asia 2009-2010 е почти ясен

След нетрадиционно забавяне от страна на организаторите на сериите GP2 Asia,календарът за новия сезон вече е почти ясен. Третият поред шампионат ще бъде съсредоточен в Близкия изток, за да се пестят разходи. Така екзотични дестинации като Китай, Малайзия и Индонезия, включени в предходните сезони, отпаднаха за 2009-2010.
Календарът все още се обсъжда, а организаторите имат желанието да включат 5-и кръг в Катар през ноември, освен сигурните 4 уикенда, които ще се проведат на пистите в Абу Даби и Бахрейн.
Сезонът, в който ще кара за пръв път български пилот – Пламен Кралев, стартира с двудневен тест в Абу Даби и новата писта Yas Marina седмица преди първото състезание, което е поддържащо на Формула 1 и ще се проведе на 31 октомври.
В началото на февруари Абу Даби отново ще приеме кервана на GP2 Asia, а в края на месеца болидите ще акостират в Бахрейн. Последното състезание е запланувано на същата писта, но вече като поддържащо на Формула 1. Датата не е известна в момента, защото Бърни Екълстоун се опитва да направи кръга в Бахрейн първи за сезона във Формула 1, сменяйки Австралия и „Албърт парк”.
Междувременно станаха ясни двата официални теста на основните серии GP2, които се провеждат в Европа. Първият е на „Херес” между 6 и 8 октомври, а вторият на „Пол Рикар” от 10 до 12 ноември. В него ще вземе участие и Пламен Кралев, който ще трябва да покрие критериите на отбора Trident Racing за влизане в основните серии GP2 за сезон 2010 г.

Предварителен календар за GP2 Asia Series 2009/2010

Предсезонен тест Абу Даби 23-24 октомври
1 и 2 състезание Абу Даби (поддържащо на Ф1) 31 октомври - 1 ноември
3 и 4 състезание Катар предстои уточняване на датата
5 и 6 състезание Абу Даби 5-6 февруари
7 и 8 състезание Бахрейн 26-27 февруари
9 и 10 състезание Бахрейн (поддържащо на Ф1) предстои уточняване на датата



Източник: speed-press.com


Alfa Romeo 159 с нови двигатели и нови нива на оборудване


Alfa Romeo 159 вече с два нови двигателя и две нови нива на оборудване. Двата турбодвигателя са 1750 TBi бензин и 2,0 JTDM дизел и отговарят на нормите за опазване на околната среда Euro 5.
Новата Alfa 159 1750 TB е с 1,75-литров турбобензинов двигател и със системата за директно впръскване на горивото. Максималната мощност е 200 к.с., а максималният въртящ момент 320 Nm. С този двигател седанът ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,7 сек и развива максимална скорост 236 км/час. Средният разход на гориво според производителя е 8,1 л на 100 км. Вредните емисии CO2 са 189 г/км.
Вторият двигател 2,0 JTDM е с максимална мощност от 170 к.с., а максималният въртящ момент 360 Nm е наличен между 1750 и 2500 об/мин. С този двигател новата Alfa 159 ускорява до 100 км/час за 8,8 секунди и има максимална скорост от 219 км/ч. Средният комбиниран разход на гориво при турбодизела е 5,4 литра на 100 км. Вредните емисии CO2 са 142 г/км.
Новите нива на оборудване са Turismo Sport и Elegante. Версията Turismo Sport е с някои спортни допълнения, включително нови лети джанти с размер 17 цола, спортни седалки, покрити с нова материя, спортен кожен волан и др.
Версията Elegante предлага сензори за паркиране назад, нова дамаска за седалките и вътрешните панели на вратите и др. Стартовата цена на новия модел с двете нови версии на оборудване и с новите двигатели е около 23 000 евро.


Източник: speed-press.com



Cobra Tech & Lifestyle персонализира Skoda Yeti

Немската тунинг фирма Cobra Technology & Lifestyle демонстрира програмата си за персонализация на компактния всъдеход Skoda Yeti. Традиционно най-важният елемент в продукцията на тунинг компанията е лицевият тръбен предпазител. Той е изработен от полирана 48 мм стомана и отговаря на всички европейски изисквания по отношение на безопасността на пешеходците.
За клиенти, решили да персонализират своята Skoda Yeti без масивна тръбна конструкция, тунинг специалистите предлагат версията CITYGUARD®. При нея е загатнато присъствието на допълнителен обезопасяващ елемент, също така е налична специална полирана решетка за предната броня, която добавя допълнителна естетика и намеква за потенциала на автомобила.
Cobra Technology & Lifestyle предлагат като опция допълнителни стъпенки за предните и задните врати, които улесняват достъпа до интериора. В пакета могат да бъдат включени също така и предпазители за задната част на колата, както и специално разработени за модела 18- и 19-цолови джанти.


Източник: speed-press.com


Mini разкри Coupe Concept

Mini показа първите официални снимки на новото Coupe Concept. Компанията ще представи модела на автосалона във Франкфурт. Дизайнът на концепцията е уникален. Въпреки идентичната предна част от Mini Cooper, иновативният и спортен вид на новото купе се дължи на новия страничен профил, алуминиевия покрив, задния дифузьор с централно вградена двойна изпускателна система и огромните спортни колела. Интериорът на Mini Coupe Concept включва две индивидуални предни седалки и отворено задно помещение, което може да побере 250 литра багаж. Тапицерията е от кожа, използвани са карбонови елементи, както и два хромирани часовника, единият е традиционен за Mini, докато другият изпълнява функцията на хронометър. Новото Mini се задвижва от 1,6-литров двигател, който произвежда мощност 211 к.с., а максималният въртящ момент е 260 Нм. Колата предлага функцията Overboost, чрез която въртящият момент временно се увеличава до 280 Нм, а ускорението от 0 до 100 км/ч се извършва за по-малко от 6 сек.


Източник: speed-press.com


Porsche показва и състезателно GT3

След като преди седмица показа новата версия на серийния модел 911 GT3 RS, Porsche сега обяви, че на автосалона във Франкфурт ще представи и състезателната версия на модела. GT3 Cup е новото поколение на най-масовата състезателна кола на всички времена.
Porsche GT3 Cup е базирано върху серийния модел GT3 RS, но е дори още по-леко и по-спортно. Автомобилът се задвижва от новия 3,8-литров боксеров двигател с мощност 450 конски сили, а теглото на колата е намалено до точно 1200 кг. Състезателната версия има предната част на GT3 RS, но с по-ниска предна маска, за да се увеличи притискащата сила върху предните колела. Отзад широчината е увеличена с 44 мм, за да може да се монтират още по-широки гуми, а притискащата сила се осигурява от нов масивен спойлер с широчина, увеличена от 1,46 на 170 метра, и монтиран още по-високо. Същият спойлер използват и моделите 911 GT3 Cup S, участващи в шампионата FIA GT3.
Напълно новият интериор е подчинен изцяло на състезателната дейност. Автомобилът стандартно има контролиран катализатор, керамични спирачни дискове, които намаляват теглото на колата с 20 кг, и нова състезателна ауспухова система. Скоростната кутия е 6-степенна секвенциална.
Предишното поколение GT3 Cup беше произведено в серия от над 1400 автомобила. Цената на новия модел е 149 850 евро в Германия, без данъци и такси.


Източник: speed-press.com


Туниг специалистите 9ff увеличиха мощността на Panamera Turbo до 641 к.с.

Тунинговото ателие 9ff показа своето предложение за Porsche Panamera Turbo.
Промените най-вече засягат двигателя на Panamera Turbo, който в стандартната си версия е с 8 цилиндъра, обем 4,8 литра, предлага 493 к.с. мощност и максимален въртящ момент от 699 Nm.

Тунинг експертите от 9ff сега предлагат три пакета за двигателя на Panamera. Първият е 9ffPT-55, при който мощността достига до 545 к.с., а максималният въртящ момент 758Nm. Вторият е 9ffPT-60, там мощността е повишена до 592 к.с., а максималният въртящ момент е достигнал 811 Nm. Най-силната версия е 9ffPT-65 с мощност 641 к.с., а максималният въртящ момент е 850 Nm.

Подобренията са станали чрез използването на нови турбини, ново електронно управление на двигателя (ECU), спортна изпускателна система и спортни въздушни филтри. Все още няма публикувани данни за динамиката на автомобила с трите пакета.
Промените по екстериора включват нови прагове, нова задна броня, в предната част се забелязва нов спойлер тип „устна”, отзад дифузьорът е по-голям, с вгадени четири накрайника на изпускателната система, а летите джанти са с размер 22 цола.


Източник: speed-press.com


Kia Soul бе отличен за високо ниво на безопасност от Insurance Institute For Highway Safety (IIHS)

За по малко от година, след представянето на атрактивния KIA Soul, моделът стана притежател на няколко приза, между които ‘5-star Crash Safety Rating’ от Euro-NCAP и ‘Best New MPV’ според проучване на английското издание ‘Which?’. Към колекцията от награди „Соул” добави и ‘Top Safety Pick’, предоставена от IIHS за впечатляващото си представяне на краш тестовете за челен, страничен и заден удар.

“Въпреки икономическите затруднения и състоянието на пазара през настоящата година, моделът се радва на огромен потребителски интерес благодарение на стилната си външност, достъпна цена, възможности за персонализация и високо ниво на сигурност и безопасност, каза г-н Michael Sprague, вицепрезидент маркетинг на „КИА Моторс Америка”. - Сигурността е една от най-важните характеристики на всеки нов модел. Престижна награда като ‘Top Safety Pick’ предполага стабилна пазарна позиция на KIA Soul и за в бъдеще.”

При разработването на модела „Соул” дизайнерите се концентрират върху осигуряването на високо ниво на активна безопасност – добра видимост, адекватно управление, високоефективна спирачна система.

Серийно моделите са оборудвани с предни и странични въздушни възглавници, предни активни подглавници, климатик, ABS, EBD, ESP, TCS, BAS, предни и задни ел. стъкла, ел. странични огледала в цвета на автомобила, CD player + MP3 + RDS + 6 високоговорителя, извод за USB, и др.


Източник: speed-press.com


Skoda направи комби и на Superb

Skoda ще представи Superb Combi на предстоящото автомобилно изложение във Франкфурт. Така за първи път най-луксозният модел на чешката марка ще се предлага и в комби вариант.

Имайки предвид огромното вътрешно пространство на Superb, моделът Combi ще предложи впечатляващо товарно отделение. Автомобилът ще предлага на клиентите практичност, комфорт и функционалност.

Superb Combi се прибавя към гамата на Skoda точно година след премиерата на седана-хечбек Super с двойно отварящ се багажник, от който за 12 месеца са продадени 42 000 екземпляра.


Източник: speed-press.com


Citroen DS3 поставя началото на новата серия DS

Citroen ще направи премиера на новия си модел DS3 на автосалона във Франкфурт следващия месец. Автомобилът поставя началото на новата серия от оригинални и атрактивни автомобили DS, към която по-късно ще бъдат добавени и други модели.

Citroen DS3 има дължина 3,95 метра, широчина 1,71 м и височина 1,46 м.

Благодарение на интелигентната архитектура на купето, равния покрив, подобен на комби, и тънките седалки, DS3 предлага пет реални пътнически места и голямо багажно пространство от 285 литра плюс жабка с обем 13 литра.

В интериора таблото е вдигнато по-високо, за да се осигури простор за краката на пътниците. Таблото е ориентирано към водача, а позицията на шофиране е ниска, с директно управление от волана.

Основният акцент в гамата DS ще са възможностите за персонализиране на автомобилите според предпочитанията на клиентите. DS3 предлага възможност за избор на различен покрив, цвят на купето, огледала за обратно виждане и джанти.

Вътре клиентите могат да избират между различни цветове и материали на тапицерията, лайсни на таблото, скоростни лостове и огромен набор от опции за оборудване. Всеки Citroen DS3 е луксозно обзаведен с висококачествени материали и с изключително качествена аудио система.

Предлагат се и седем различни аксесоара.
DS3 ще се предлагат с 5 двигателя, всички екологично ориентирани и отговарящи на нормата Евро5.

Клиентите могат да избират между два дизелови мотора с мощност 90 и 110 к.с. и три бензинови агрегата с мощност 95, 120 и 150 конски сили.


Източник: speed-press.com


Най-малкият Seat се завръща от 2010-а!

Seat се завръща като играч в компактния градски клас от пролетта на 2010 г., пише френското издание Revue Automobile. След изчезването на модела Arosa през 2005 г. испанската марка не разполагаше с модел от този клас.

На следващото издание на Женевския автомобилен салон през март производителят отново се завръща в компактния клас с концептуална разработка по темата.

За целта ще послужи базата на следващия компактен Volkswagen Up, но външно ще се доближава до Arosa.

Eкстериорът ще бъде изпълнен в новия фирмен стил на испанската марка. Двигателите ще са типичните за компактния клас 1,0- и 1,2-литрови 3-цилиндрови бензинови мотори, както и турбодизел с 1,2-литров работен обем.

Масата на новия малък Seat ще е 830 кг, а резервоарът ще е 35-литров. Серийната версия ще се качи на конвейера през 2011 г. и ще излиза от фирмения завод в Братислава.
Предполагаемата базова цена за най-малкия Seat е 7300 евро.


Източник: speed-press.com


Maserati представя GranCabrio

Maserati ще представи първия си четириместен кабриолет на автосалона във Франкфурт. Автомобилът има подвижен мек гюрук, изработен е на базата на GranTurismo и се нарича GranCabrio.

GranCabrio има най-дългата колесна база от всички кабриолети на пазара. Автомобилът е с четири пълноразмерни места в купето, а дизайнът му отново е дело на Pininfarina.

Задвижването на GranCabrio е поверено на познатия 4,7-литров V8 двигател с мощност 440 конски сили.


Източник: speed-press.com

BMW 320d EfficientDynamics Edition с разход само 4,1 на 100

BMW Group ще покаже нов, още по-икономичен модел BMW Серия 3 по време на Автомобилното изложение във Франкфурт през септември.

Специалната модификация BMW 320d EfficientDynamics Edition, който ще разшири моделната гама в Серия 3 (BMW 320 d продължава да се предлага), комбинира разход на гориво от едва 4,1 литра дизел/100 км и емисии на CO2 само 109 г/км с мощност на двигателя 163 к.с. и максимален въртящ момент 360 Нм.

Ефективността и ниските нива на вредни емисии са характерни и за останалите модели в BMW Серия 3, но при BMW 320d с EfficientDynamics те са комбинирани с допълнителни иновации, които заедно с намалената мощност на двигателя (с 14 к.с.) понижават разхода на гориво и емисиите до още по-ниско ниво, под облагаемия в много страни стандарт за CO2 (110 г/км).

Моделът е оборудван с преработен двулитров 4-цилиндров дизелов двигател с алуминиев картер, турбокомпресор с променлива геометрия и последно поколение система за директно впръскване на горивото common rail с пиезо-инжектори.

В същото време при ускорение BMW 320d EfficientDynamics запазва отлично поведение на пътя и динамиката, характерна за BMW.

Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 8,2 секунди, а ускорението на пета скорост от 80-120км/ч става за 9,6 секунди. Максималната скорост на модела е 225 км/ч.

BMW 320d EfficientDynamics е оборудван и с новоразработен модел джанти Aerowheel с подобрени аеродинамични характеристики, които допринасят за постигането на коефициент на аеродинамично съпротивление 0,26 и са единственият външен отличителен белег на BMW 320d ЕfficientDynamics.

Както всички нови модели на BMW, и ВMW 320d EfficientDynamics Edition е серийно оборудвано с всички компоненти от концепцията EfficientDynamics, като регенерация на спирачна енергия (Brake Energy Regeneration), автоматично изключване на двигателя (Auto Start Stop), индикатор за смяна на предавките, автоматичен климатичен компресор, електрически серво-усилвател и електромотор на EPS системата, които изразходват енергия само при нужда, активно охлаждане чрез контрол на въздушните клапи и гуми с намалено съпротивление.

Постиженията на BMW Group в рамките на BMW EfficientDynamics ще бъдат основен акцент в представянето на компанията по време на Автомобилното изложение във Франкфурт.

Благодарения на усилията и средствата, инвестирани в осъществяването на стратегията, понижението в разхода на гориво на автомобилите BMW и MINI за периода 1995 - 2008 г. е над 25%.


Източник: speed-press.com


Обявиха най-добрите коли за превозване на домашни любимци

Американската организация за безопасност на домашните любимци Bark Buckle Up и сайтът Edmunds.com обявиха класация на 10-те най-добри автомобили за безопасно превозване на домашни любимци.

Според тяхно изследване 82% от домашните любимци пътуват поне веднъж в автомобил в живота си, а от тях 98% пътуват необезопасени, което е притеснителен факт.

Десетте най-добри автомобила за превозване на домашни любимци според класацията са: Dodge Journey, Ford Flex, GMC Arcadia, Hyundai Tucson, Jeep Liberty (в Европа е Cherokee), Kia Borrego (в Европа е Mohave), Mazda 5, Mitsubishi Outlander, Subaru Tribeca и Volvo XC70. Това са автомобили, които се продават на американския пазар, където е направена класацията, но повечето от тях се предлагат и в Европа.

Класирането е направено според критериите, които са най-важни за собствениците на домашни любимци, а именно голямо вътрешно пространство, камери за гледане в задната част на купето, плъзгащи се задни врати, предпазни мрежи, странични въздушни възглавници и др.

"В интерес на всички хора на пътя е да се знае, че домашните любимци и тяхната екипировка са обезопасени по време на път", казва редакторът на Edmunds.com Кивен Смит.

"Независимо какъв автомобил управлявате, е много важно да обезопасите домашните любимци, докато шофирате, коментира Кристина Селтър, основател на Bark Buckle Up. -

Дори и най-малките необезопасени домашни любимци могат да станат страшни в движещо се превозно средство, особено в случаи на внезапно спиране или инцидент.

Не поставяме под въпрос важността на предпазните колани за хора и би трябвало да се отнасяме също толкова сериозно и към безопасността на домашните си любимци."


Източник: speed-press.com


Tesla представи снимки и информация за Roadster Sport

Tesla Motors показа официални снимки на версията Sport на модела си Roadster. Автомобилът ще разполага с 284 к.с. и може да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди (с 0,2 сек по-бързо от стандартния Roadster).

Подобренията включват нов преден капак и заден спойлер от карбон, а предавките ще се избират с бутони, които заместват традиционния скоростен лост.

Дисплей с тъчскрийн в централната колона ще може да показва оставащия пробег, количеството спестено гориво спрямо автомобил, използващ традиционно гориво, и температурата на всяка гума.

Roadster Sport се предлага със специални гуми Yokohama Ultra High Performance и използва по-твърдо окачване с регулируеми амортисьoри според вкуса на водача.
Цената на автомобила в Европа започва от 112 000 евро.


Източник: speed-press.com



Kia показа предпремиерно Sorento

След като показа обновеното семейство на cee`d, Kia подготвя европейската премиера на новия си високопроходим модел Sorento. Големият SUV с максимален капацитет от седем седалки вече беше представен на родна земя през април тази година, по време на салона в Сеул. Дебютът на Стария континент ще бъде по време на салона във Франкфурт през септември. Втората генерация на 4х4 модела ще замени първото поколение, появило се през 2002 г.
Новият Kia Sorento е по-дълъг от предшественика си с 10 сантиметра, достигайки общо 4,7 метра дължина, докато височината е намалена с 54 мм. Теглото също е ревизирано - 215 кг по-малко спрямо първообраза.
Моделът е прогресирал също и по отношение на аеродинамиката. Коефициентът на въздушно съпротивление Cx е 0,38 срещу 0,425 при предишното поколение. С възходящо изтегленото напред предно стъкло се е увеличило вътрешното пространство, докато променената задна врата отваря повече място за багаж. Конструкцията е проектирана така, че да получи 5 звезди на краш тестовете за сигурност на EuroNCAP.
Ориентиран към подобрен комфорт, Sorento е получил множество екстри към серийното оборудване. В това число панорамен покрив, бутон за безключово запалване, ксенонови фарове, круиз контрол, двузонов климатик, ESP, камера за задно виждане с интегриран LCD екран във вътрешното огледало за обратно виждане, както и 18-цолови алуминиеви джанти.
Вариантите за задвижване включват нов дизелов агрегат с обем 2,2 литра, произвеждащ мощност 197 к.с. и 435 Нм въртящ момент. Този мотор, отговарящ на нормите Евро 5, може да бъде комбиниран с 6-степенна механична трансмисия или нова автоматична кутия, също с 6 предавки. Бензиновите варианти са два. По-големият 2,7 V6 (165 к.с., 244 Нм) може да бъде поръчан със система, позволяваща зареждането на газ (LPG). На корейския пазар ще се предлага и четирицилиндров 2,4-литров двигател с мощност 175 к.с. и 225 Нм.
Плановете на Kia са да произвежда от 2010 г. около 140 000 автомобила Sorento годишно.


Източник: speed-press.com


Infiniti създаде нов глобален уеб портал

Infiniti стартира първия си глобален уеб портал Infiniti.com. "Infiniti.com е новият уеб адрес за всичко, свързано с Infiniti, каза Тору Саито, корпоративен вицепрезидент и лидер на Global Infiniti Business Unit. - Както и нашите автомобили, направихме нашия уебсайт малко по-различен, малко по-специален и малко по-добър."
През 1989 г., когато е създадена компанията Infiniti, първият интернет сайт тепърва предстои да бъде създаден 2 години по-късно. В навечерието на 20-ата си годишнина Infiniti обаче вече се е превърнала в световна марка с присъствие в 32 държави. Точно заради това компанията с гордост съобщава за стартирането на новия глобален уебсайт, който може да послужи на всеки клиент на марката по света.
Infiniti.com представлява единен уеб портал, в който хората от Сиатъл до Сеул могат да изпитат насладата от уникално и одухотворено 3D изживяване на всеки аспект, свързан с Infiniti. Тъй като България е една от държавите в света, в които Infiniti официално присъства, Infiniti.com разполага с богата секция на български език. Клиентите на марката в България могат да получат пълна информация за всичко, свързано с автомобилите, включително цени, технически характеристики, изключителните услуги на марката, да конфигурират собствен автомобил, да гледат видео клипове на моделите, да се свържат с компанията, да поръчат брошури за моделите или да се осведомяват своевременно за всички новини около марката чрез онлайн информационния бюлетин.
Непрекъснатата глобализация на марката е позволила да се направи такъв подбор от най-доброто от онлайн опита на Infiniti в различните държави и да се обедини в единен уеб портал.
Българските клиенти могат да разгледат директно националния уебсайт на Infiniti на адрес www.infinitibg.bg


Източник: speed-press.com

Chevrolet даде разход 1,6 на 100 при тестове

General Motors съвместно с американската агенция EPA (Environmental Protection Agency) подложи на тестове новия Chevrolet Volt. Автомобилът даде среден разход на гориво от 1,6 л/100 км при движение с бензиновия си двигател и 15,5 киловатчаса електричество на 100 км при движение чрез батериите си.
Chevrolet Volt е новото поколение електромобил на GM, който се очаква да излезе на пазара в края на следващата година. Той може да изминава 64 км при движение на ток от батериите си. Автомобилът разполага и с бензинов двигател, който обаче не се използва за задвижване, а работи като стационарен агрегат за електричество, зареждащ батериите, а движението отново става с електромотора.
Тестовете, направени от американската агенция EPA, показват 1,2 л/100 км разход на гориво при градско движение. Съобразено с европейските стандарти, това означава 1,6 л/100 км среден разход на гориво при движение с бензиновия двигател, като е възможно при европейските тестове да има леки разлики с този показател.
Разходът при движение на електричество от батериите пък е 15,5 киловатчаса на 100 км. Съобразено с европейските цени на киловатчас електричество, това означава 1,2 евро на 100 км, или около един евроцент на изминат километър.
"От данните, с които разполагаме, се вижда, че Chevrolet Volt може да се движи ежедневно изцяло на електричество. При тези цени това означава напълно нов начин на придвижване, каза президентът на GM Фриц Хендерсън. - Ключът към тези показатели обаче е ежедневното зареждане на автомобила от електрическата мрежа. Колата трябва да се зарежда с ток поне веднъж на ден, за да се постигнат подобни числа."General Motors съвместно с американската агенция EPA (Environmental Protection Agency) подложи на тестове новия Chevrolet Volt. Автомобилът даде среден разход на гориво от 1,6 л/100 км при движение с бензиновия си двигател и 15,5 киловатчаса електричество на 100 км при движение чрез батериите си.
Chevrolet Volt е новото поколение електромобил на GM, който се очаква да излезе на пазара в края на следващата година. Той може да изминава 64 км при движение на ток от батериите си. Автомобилът разполага и с бензинов двигател, който обаче не се използва за задвижване, а работи като стационарен агрегат за електричество, зареждащ батериите, а движението отново става с електромотора.
Тестовете, направени от американската агенция EPA, показват 1,2 л/100 км разход на гориво при градско движение. Съобразено с европейските стандарти, това означава 1,6 л/100 км среден разход на гориво при движение с бензиновия двигател, като е възможно при европейските тестове да има леки разлики с този показател.
Разходът при движение на електричество от батериите пък е 15,5 киловатчаса на 100 км. Съобразено с европейските цени на киловатчас електричество, това означава 1,2 евро на 100 км, или около един евроцент на изминат километър.
"От данните, с които разполагаме, се вижда, че Chevrolet Volt може да се движи ежедневно изцяло на електричество. При тези цени това означава напълно нов начин на придвижване, каза президентът на GM Фриц Хендерсън. - Ключът към тези показатели обаче е ежедневното зареждане на автомобила от електрическата мрежа. Колата трябва да се зарежда с ток поне веднъж на ден, за да се постигнат подобни числа."

Източник: speed-press.com